Bureau

Baltussen – van Schaik is een architectonisch ontwerpbureau dat halverwege 2017 is opgericht door Jesper Baltussen en Margit van Schaik. Vanwege een gezamenlijke interesse in het praktische en alledaagse binnen de architectuur – ten koste gaande van de dominante ordenende rol van architectuur – zijn we ons bureau gestart.

Concreet betekent dit dat we meer aandacht willen schenken aan de ervaringen, bewegingen en activiteiten van de mens. Ruimtes construeren vanuit de vorm van een hand, voet of andere menselijke eigenschappen in plaats van een constructie van gebouwen louter vanuit vogelvluchtperspectieven, plattegronden, aanzichten of andere kunstmatige abstracties die weinig recht doen aan de werkelijke fysieke ervaring of ondervinding van architectuur door de mens.

Jesper Baltussen is in februari 2017 Cum Laude afgestudeerd binnen de master Architectuur aan de Technische Universiteit in Eindhoven. Tijdens zijn studie heeft hij tevens binnen de Architecture and Dwelling leerstoel in Delft gestudeerd, is hij editor van de architectuurjournal Archiprint geweest en heeft hij stage gelopen bij architectenbureau Werkstatt in Eindhoven. Na zijn studie heeft hij bij Rapp+Rapp in Amsterdam gewerkt en is daarna naar Japan gegaan om bij Atelier Bow-Wow in Tokyo stage te lopen. Begin 2018 werd zijn werk – samen met dat van Margit – opgenomen in de Wallpaper* Graduate Directory. In juni ontving hij voor zijn afstudeerproject de prestigieuze eerste prijs in de nationale Archiprix voor zijn ‘fundamentele bijdrage (…) aan de ontwikkeling van het vakgebied’. Op het moment werkt hij als assistent-architect bij Geurst & Schulze.

Margit van Schaik is in februari 2017 tevens Cum Laude afgestudeerd binnen de master Architectuur aan de Technische Universiteit in Eindhoven. Tijdens haar studie heeft ze zich verdiept in filosofie aan de Universiteit van Tilburg en is ze final editor van architectuurjournal Archiprint geweest. Na aan de Technische Universiteit Eindhoven te hebben geassisteerd bij onderwijs, onderzoek en gebouw-waardestellingen heeft ze eind 2017 tevens bij Atelier Bow-Wow gewerkt. Momenteel werkt ze als assistent-architect bij het architectenbureau Bedaux de Brouwer nabij Tilburg.