Kruidenbuurt Laanwoning

De Kruidenbuurt in Eindhoven is de afgelopen jaren gedeeltelijk vernieuwd. Twee blokken binnen het vernieuwingsplan van AWG werden onder supervisie van het Beeldkwalitetsplan van Diederendirrix ontworpen door een aantal geselecteerde architecten.

Twee gevelontwerpen werden geselecteerd, één voor een drielaags- en één voor een vierlaags woning. In het gehele proces stond voor ons de vraag ‘hoe wil je hier wonen?’ centraal, en daarom zijn we hoofdzakelijk bezig geweest met het ontwerp van de plattegrond, de daaruit volgende ruimtelijke kwaliteiten die binnen de kaders van een rijtjeswoning te realiseren zijn en de manier waarop de gevel daar optimaal op aansluit.

Gezien de ontwikkelingen in het thuiswerken en het feit dat binnen onze vriendenkring (starters, grotendeels de doelgroep) tafelen en koken een steeds prominentere rol krijgt, hebben we de (standaard-) indeling kritisch bekeken en veelvuldig opnieuw geschetst. Zodoende hebben we een bruikbare gang, groot toilet, brede eetkamer aan de voorzijde en ruime woonkeuken in het midden van de woning gerealiseerd.

De gevel sluit hier vervolgens op aan door met haar hoge ramen licht tot diep in de woning door te laten dringen, een mooi kader te bieden op het voorgelegen plein via het grote raam en met een Frans balkon een plek te doen ontstaan waar je nog even de avondzon kan vangen.

achtergevel met uitbouw en terras
uitzicht op het plein met raam-niche