Bureau

Baltussen van Schaik is een architectonisch ontwerpbureau dat in 2017 is opgericht door Jesper Baltussen en Margit van Schaik. Het bureau is ontstaan vanuit een gezamenlijke interesse in hoe architectuur het dagelijks leven van mensen faciliteert en verrijkt.

De gebouwde omgeving wordt door ons dan ook als instrument beschouwd, in plaats van als neutraal esthetisch object. Dit betekent dat we architectuur niet als vrijblijvende vormgeving, maar als dienende en ondersteunende activiteit zien. Concreet houdt dit in dat we meer aandacht schenken aan de dagelijkse ervaringen, bewegingen en activiteiten van de mens, in plaats van aan conceptuele abstracties die aan dit alles weinig rechtdoen. Dit gaat dus verder dan de gebruikelijke vrijblijvende consultatie van gebruikerswensen; het beschouwt de gebouwde omgeving als een actieve factor in de manier waarop mensen comfortabel kunnen leven.

Margit van Schaik is in februari 2017 cum laude afgestudeerd binnen de master Architectuur aan de Technische Universiteit in Eindhoven. Tijdens haar studie was ze eindredacteur van architectuurjournal Archiprint, en was ze werkzaam als student-assistent bij de leerstoelen Architectural History and Theory en Urbanism and Urban Architecture, waar ze na haar afstuderen als assistent onderwijs en onderzoek werkzaam bleef.

Na ervaring te hebben opgedaan bij Atelier Bow-Wow, werkte ze als assistent-architect bij Bedaux de Brouwer architecten, gaf ze les aan de academie van Tilburg en werkte ze bij de Architekten Cie. aan de renovatie van het Binnenhof. Sinds augustus 2022 zet ze zich met name in voor het bureau en werkt daarnaast parttime aan de Academie van Bouwkunst Rotterdam.

Jesper Baltussen is in februari 2017 cum laude afgestudeerd binnen de master Architectuur aan de Technische Universiteit in Eindhoven. Tijdens zijn studie heeft hij tevens aan de TU Delft gestudeerd, is hij editor van het architectuurjournal Archiprint geweest en heeft hij stage gelopen bij architectenbureau Werkstatt in Eindhoven.

Na zijn studie heeft hij bij Rapp+Rapp in Amsterdam gewerkt, in Tokyo stage gelopen bij Atelier Bow-Wow en lesgegeven aan de academie van bouwkunst in Maastricht. In juni 2018 ontving hij voor zijn afstudeerproject de eerste prijs in de nationale Archiprix. Na ruim vier jaar ervaring te hebben opgedaan bij Geurst & Schulze, werkt hij sinds 2023 fulltime aan het bureau.