Europan 17: Sub-Urban Jungle

Sub-Urban Jungle is een voorstel voor de tuinwijk Groenewoud in Tilburg. Het werd geselecteerd als ‘runner-up’ in de Europan 17. Zie voor meer informatie http://www.europan.nl/

De wijk Groenewoud in Tilburg is stedenbouwkundig versnipperd. Alhoewel de wijk ruim opgezet is, wordt deze gedomineerd door bestrating en autogebruik. Blinde gevels en hoge schuttingen domineren het straatbeeld, waardoor de parkachtige omgeving veelal obscuur aan de alledaagse ervaring wordt onttrokken.


Vanuit ervaarbare fragmenten – van stedenbouwkundig tot op interieurniveau – hebben we de wijk integraal herontworpen. De ervaring van natuur in de dagelijkse leefsequentie staat daarbij centraal. Hiervanuit is de veelzijdige en gedifferentieerde structuur van de wijk opgezet. Deze structuur bestaat uit een schakeling van ‘natuurkamers’, die als decor fungeren voor verbindingen binnen de wijk en met de omgeving. Het is zowel een route als een ruimte die door zijn veelheid aan karakters binding zoekt met het functionele programma in de woonclusters.


Natuur en architectuur definiëren hier samen de openbare ruimte. De collectieve functies en innovatieve woontypologiën zorgen door hun compositie voor een vervlechting van dagelijks leven met natuur op alle mogelijke niveaus.