Kruidenbuurt Pleinwoning

De Kruidenbuurt in Eindhoven is de afgelopen jaren gedeeltelijk vernieuwd. Twee blokken binnen het vernieuwingsplan van AWG werden onder supervisie van het Beeldkwalitetsplan van Diederendirrix ontworpen door een aantal geselecteerde architecten.

Twee gevelontwerpen werden geselecteerd, één voor een drielaags- en één voor een vierlaags woning. In het gehele proces stond voor ons de vraag ‘hoe wil je hier wonen?’ centraal, en daarom is de meeste aandacht naar het ontwerp van de plattegrond gegaan, de daaruit volgende ruimtelijke kwaliteiten die binnen de kaders van een rijtjeswoning te realiseren zijn en de manier waarop de gevel daar optimaal op aansluit.

Interieur van één van de pleinwoningen, met dank aan de bewoners.


Daarbij is de (standaard-) indeling kritisch bekeken en veelvuldig opnieuw geschetst. Juist in kleine wijzigingen in de plattegrond zit namelijk het verschil voor de (mentale) gezondheid van mensen, de leefstijl en de relatie tot de natuur. Met als meest concrete voorbeeld het thuiswerken, dat in de standaard plattegrond aan de keukentafel in het gedeelte met het minste daglicht wordt gefaciliteerd. De verbreding aan de gevel in de Kruidenbuurt zorgt ervoor dat mensen tijdens hun acht uur durende werkdag voldoende in contact blijven met daglicht en de veranderingen die zich buitenshuis in de natuur afspelen.

Andere aspecten zijn de realisatie van een bruikbare gang, groot toilet, een meer privé georiënteerde woonkamer en ruime woonkeuken centraal in de woning. De gevel sluit hier vervolgens op aan door met haar hoge ramen licht tot diep in de woning door te laten dringen, een mooi kader te bieden op het voorgelegen plein via het grote raam en met een Frans balkon een plek te doen ontstaan waar je nog even de avondzon kan vangen.